Del 24 al 31 de març té lloc la 6a edició de l’Xtremkuir Week, la setmana del cuir organitzada per l’escola d’art i disseny, La Gaspar d’Igualada.
És una setmana d’innovació i creativitat que busca la transversalitat entre diferents disciplines (disseny, artesania, cuir, moda, comunicació, tecnologia, nous materials…). Al llarg d’aquesta setmana, l’alumnat de Gràfica publicitària, Gràfica audiovisual i d’Artesania de complements de cuir de La Gaspar treballen per equips, de manera intensiva, per tal de resoldre un projecte.
L’activitat va néixer el curs 2013-2014 i s’ha anat realitzant de manera biennal fins a l’actualitat. El tema de treball d’enguany és explorar nous camins i realitzar propostes creatives per al sector dels complements i de la moda en relació a la reutilització i l’ús de materials reciclats. L’Xtremkuir Week d’aquest curs està vinculat a un projecte de col·laboració amb la Fundació Nzuri Daima.
Nzuri Daima, és una fundació creada per impulsar el canvi social en zones d’especial desigualtat i vulnerabilitat de drets. La fundació està centrada en la creació de projectes per fomentar l’educació des de la cultura com a medi de transformació i aconseguir estàndards de vida més justos i sostenibles en les comunitats, amb especial èmfasi en la infància i els col·lectius més desprotegits. L’objectiu de la fundació és aportar un canvi de visió en el terreny de drets humans amb la realització de projectes específics. Forma part de la coordinadora de ONGS solidàries de la província de Girona. La seva activitat es centra tan en l’àmbit nacional com internacional. Actualment, el lloc on tenen més presència és a l’Àfrica oriental, concretament als països d’Uganda, Tanzania i Sudan del Sud.
L’Xtremkuir d’enguany s’ha dedicat al projecte Pink Revolution. A Uganda, que les nenes vagin sobre rodes no és fàcil. La majoria de nenes de dotze anys, quan comencen l’educació secundària, no poden anar amb bicicleta. Hi ha la creença que amb els sots i els sotracs es trencaran l’himen, i per això perdran la virginitat. En conseqüència, no poden fer una de les coses més importants per elles: anar al col·legi a aprendre. Perquè les escoles estan molt lluny d’on viuen i el temps que tarden per arribar a les escoles a peu no els permet complir amb les obligacions que tenen a les seves llars, de manera que moltes d’elles deixen els estudis.
Per aquest motiu neix el projecte Pink Revolution, amb la voluntat de canviar aquesta creença de familiars i veïns, i aconseguir que les nenes segueixin anant a l’escola. El projecte proporciona a les nenes unes bicicletes roses que els donen independència i seguretat. Les bicicletes són per les estudiants de secundària i es compren de segona mà a Uganda, s’arreglen i es pinten de color rosa. La fundació treballa amb una xarxa d’escoles que identifica les nenes que viuen més lluny i tenen més necessitats. Aquestes accions, a més, ajuden a conscienciar a la població.
A partir de la conferència de Paola Cirelli al voltant de les marques sostenibles, i després de les reflexions sobre els valors socials i ètics en el disseny i creació de producte, cada equip de La Gaspar ha de dissenyar una bossa/motxilla (bikepacking) seguint criteris de sostenibilitat i versatilitat. La funció d’aquestes bosses és facilitar el transport del material escolar durant el trajecte de les nenes cap a l’escola. Es considerarà un valor afegit que també puguin transportar altres tipus de material per les seves necessitats quotidianes. La bossa ha de ser adaptable per subjectar-la a la pròpia bicicleta i a la vegada poder-la utilitzar com a motxilla de carrer.
En el marc de de l’Xtremkuir Week, que organitza La Gaspar també hi ha un programa de conferències en el qual Leather Cluster Barcelona hi ha participat. Divendres 24 de març, Jordi Vidal, director executiu del clúster, ha impartit una ponència als alumnes sota el títol, La Pell: un recurs sostenible. La sessió ha consistit en un aprenentatge des de l’origen i raó de ser de la pell, passant per la sociologia del consumidor, tot posant el focus en el sector de la pell com agent clau de l’economia circular i la moda sostenible. També, s’ha fet una presentació sobre l’ecosistema, projectes i reptes estratègics de futur de Leather Cluster Barcelona.
Leather Cluster Barcelona és un entorn de cooperació competitiva per promoure projectes estratègics transversals i transformadors amb l’objectiu d’impulsar l’ecosistema del sector de la pell català. El clúster és una entitat acreditada dins el programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció.