La Confederació d’Associacions Nacionals d’Adobers de la Comunitat Europea (COTANCE), l’òrgan representatiu de la indústria europea de la pell, ha celebrat la seva assemblea general aquest 12 de juny a l’Adoberia Bella, seu del clúster.
Actualment, hi ha presidència espanyola a COTANCE, en la persona de Manuel Ríos i s’ha convidat al sector europeu de la pell a reunir-se a Igualada, en una jornada organitzada per l’ACEXPIEL (Asociación Española del Curtido) amb la col·laboració de Leather Cluster Barcelona.
La reunió ha comptat amb la presència de membres de les associacions adoberes d’Itàlia, Alemanya, França, el Regne Unit, i Espanya representats a través de l’ACEXPIEL.
A més de l’assemblea, la jornada ha tingut sessions obertes amb ponències molt interessants a càrrec dels italians d’Andrea Bertaglio i Gustavo Defeo.
Andrea Bertaglio, periodista especialitzat en sostenibilitat, canvi climàtic i temes ambientals, escriu per a diversos diaris, revistes i llocs web. Llicenciat en sociologia, des de fa anys centra el seu treball en els impactes de la producció d’aliments, començant pels relacionats amb la ramaderia i la producció animal.
Gustavo Defeo, és un químic ítalo-argentí amb molts anys d’experiència en el món de la pell i la indústria de la moda. L’any 2011, va fundar Ars Tinctoria, un laboratori analític i de recerca a Santa Croce sull’Arno, un dels clústers de pell més importants d’Itàlia.
En Defeo ha fet una rellevant presentació per comparar la circularitat de la pell amb els materials sintètics que l’imiten, demostrant amb dades científiques la bondat de la circularitat de la pell respecte a quasi la totalitat de les alternatives existents, afegint ‘els materials biobased són l’opció inevitable per al futur del planeta. En els pròxims anys seran una condició fonamental per a romandre al mercat. El cuir és naturalment biobased: el nostre sector ha de procurar mantenir-se entre els materials més sostenibles mitjançant l’elecció de productes adequats en futurs desenvolupaments d’articles’.
El programa de COTANCE a Leather Cluster Barcelona ha comptat també amb visites a diferents agents del clúster, concretament a A3 Leather Innovation Center del Campus Igualada-UdL, on la seva directora Anna Bacardit ha guiat una visita a les instal·lacions i ha agraït als membres de COTANCE el suport en fer avançar el Màster d’Enginyeria del Cuir a Màster Erasmus Mundus in Innovative Leather Technology en col·laboració amb altres universitats internacionals. Posteriorment, s’ha visitat la depuradora dels adobers (IDR), on el gerent i president del clúster, en Bernat Vilarrubias, ha compartit amb els presents els reptes per la millora ambiental, explicant el projecte per la regeneració de les aigües residuals i mostrant la planta pilot que es troba en funcionament.
Els adobers internacionals després de la jornada han posat en valor el gran ecosistema de cooperació empresarial, educativa, científica i mediambiental, al voltant de la indústria de la pell de Leather Cluster Barecelona.
Leather Cluster Barcelona és un entorn de cooperació competitiva per promoure projectes estratègics transversals i transformadors amb l’objectiu d’impulsar l’ecosistema del sector de la pell català. El clúster és una entitat acreditada dins el programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció.