És l’autor principal del cas de Harvard protagonitzat pel clúster de la pell català

 De la mà d’Alberto Pezzi, sènior mànager de Clústers d’ACCIÓ, dilluns 9 de desembre ha visitat Leather Cluster Barcelona, un dels principals gurus mundials d’estratègia, en Michael Enright. Reconegut expert en creixement i estratègia empresarial, Enright, ha assessorat governs, corporacions i agències multilaterals de més de 20 països dels sis continents.

Michael Enright és l’autor principal del cas de la Harvard Business School “The Catalan Leather Industry” (9-795-105, 15 de febrer de 1995), protagonitzat pel clúster de la pell català i que esdevingué el primer cas d’un clúster català que es va estudiar a Harvard.

Acompanyats de Bernat Vilarrubias i Jordi Vidal, president i director executiu de Leather Cluster Barcelona, Michael Enright i Alberto Pezzi, han recordat i celebrat els trenta anys del primer cas de la Harvard Business School sobre estratègia a nivell clúster, amb un dels seus grans protagonistes, en Miquel Vila, tot analitzant l’evolució del sector d’aleshores ençà.

A principis dels anys noranta, de la mà del conseller Antoni Subirà, considerat el pare intel·lectual de la política de clústers a Catalunya i Emilià Duch, un referent global en l’àmbit dels clústers, es va implementar un projecte transformador per fer front als reptes que tenia el sector de la pell. Miquel Vila, va participar activament d’aquest projecte i va liderar juntament amb Francesc Fontanellas, l’aplicació i implementació de les polítiques de desenvolupament econòmic basades en clústers en el sector de la pell des d’Igualada.

La col·laboració publicoprivada iniciada llavors i basada en un nou enfocament estratègic per continuar sent competitius, va derivar en la construcció i posada en marxa de la depuradora d’Igualadina de Depuració i Recuperació (IDR), un dels exemples més il·lustratius de l’avantatge de formar part d’un clúster.

El treball de Duch i Subirà amb el clúster de la pell, executat a casa nostra per Vila i Fontanellas, es va plasmar en el cas d’estudi de la prestigiosa universitat americana de Harvard, preparat per Michael Enright juntament amb María Dolores Rodríguez, María del Mar Prats i la col·laboració del professor de l’IESE, Eduard Ballarin.

En aquest sentit, Alberto Pezzi d’ACCIÓ, sempre que té ocasió explica el clúster de la pell de Catalunya per tot el món, com un dels exemples més il·lustratius dels més de trenta  anys de política de clústers a Catalunya. En aquesta visita, Pezzi ha destacat Leather Cluster Barcelona com “un exemple de resiliència, competitivitat i valor compartit en una indústria mil·lenària”.

Leather Cluster Barcelona és un entorn de cooperació competitiva per promoure projectes estratègics transversals i transformadors amb l’objectiu d’impulsar l’ecosistema del sector de la pell català en el marc de les polítiques del Valor Compartit. El clúster és una entitat acreditada dins el programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció.