Directius d’arreu visiten el clúster de la mà d’Emilià Duch, impulsor del canvi estratègic del sector de la pell d’Igualada

Dilluns 26 de juny, Leather Cluster Barcelona ha estat la seu d’una sessió de la Competitiveness Summer School 2023, una formació internacional en clústers que organitza cada any IESE, impulsada per la Foundation for Clusters and Competitiveness (Fundació Clusters i Competitivitat).

L’IESE és una de les principals escoles de negocis a tot el món. Recentment, el diari britànic Financial Times ha publicat el seu rànquing sobre programes de formació de directius, situant al IESE en el segon lloc en la classificació global.

Per la seva part, la Fundació per a Clústers i Competitivitat és una organització que promou la metodologia de formació en gestió de clústers i s’ha convertit en una autoritat mundial en el desenvolupament de capacitats per a professionals d’arreu, organització que ha estat representada per Reza Zadeh, el seu director executiu.

Per tant, la Competitiveness Summer School brinda una experiència d’aprenentatge única combinant l’excel·lència acadèmica de l’IESE amb l’experiència pràctica de la Fundació per a Clústers i Competitivitat, oferint a professionals vinguts d’Estats Units, Anglaterra, Arabia Saudí, Mèxic o Irlanda, l’oportunitat d’estudiar i discutir les millors pràctiques globals en competitivitat i desenvolupament econòmic i explorar la relació entre la competitivitat econòmica i temes més amplis de sostenibilitat ambiental, ètica i inclusió, amb exemples de tot el món.

Leather Cluster Barcelona ha acollit la primera jornada de la Competitiveness Summer School 2023, gràcies a la iniciativa d’Emilià Duch, un dels impulsors de l’implementació de la metodologia de canvi estratègic al sector pell d’Igualada a partir del 1993. Els assistents han pogut descobrir i analitzar el procés de canvi de la indústria igualadina de l’adobat i acabat de la pell gràcies a l’adopció de pràctiques sostenibles, fins a convertir-se en la indústria del cuir més avançada tecnològicament, tot havent afrontat els reptes ambientals com a avantatges. També s’han discutit els reptes de futur del Leather Cluster Barcelona, s’han visitat els laboratoris de recerca de A3 Leather Innovation Center al Campus Universitari d’Igualada – UdL, i la depuradora dels adobers, Igualadina de Depuració i Recuperació.

Emilià Duch, un referent global en l’àmbit dels clústers, va ser un dels impulsors de l’inici de la política de clústers de Catalunya a partir dels anys 1990. En els darrers anys ha estat Lead Private Sector Specialist de la Unitat de Mercats i Tecnologia Global del Banc Mundial i en la seva experiència professional hi destaca al seu pas per IESE Business School, la coordinació de la Cluster Excellence Initiative de la Unió Europea i conseller delegat de The Cluster Competitiveness Group.

Emilià Duch va tenir un paper fonamental en el clúster de la pell, quan fa trenta anys de la mà del conseller Antoni Subirà, considerat el pare intel·lectual de la política de clústers a Catalunya, va implementar un projecte transformador per fer front als reptes que tenia el sector de la pell a principis dels anys noranta. La col·laboració publicoprivada iniciada llavors i basada en un nou enfocament estratègic per continuar sent competitius, va derivar en la construcció i posada en marxa de la depuradora d’Igualadina de Depuració i Recuperació (IDR), un dels exemples més il·lustratius de l’avantatge de formar part d’un clúster.

El treball de Duch i Subirà amb el clúster de la pell és reconegut per tot el món, ja que és el primer cas d’un clúster català que s’ha estudiat a la prestigiosa universitat americana de Harvard. Precisament, el mateix Emilià Duch s’ha encarregat de presentar el cas del clúster de la pell a Harvard durant la sessió del Competitiveness Summer School 2023 a Leather Cluster Barcelona. La segona part del cas, que va actualitzar anys després per a l’IESE, centrada en el canvi estratègic del sector de la pell, ha estat presentada per Jordi Vidal, director executiu del clúster.

A més de l’estudi del cas que s’ha impartit a l’Adoberia Bella, la delegació internacional de directius d’empresa, han pogut gaudir també de visites a diferents agents del clúster, com A3 Leather Innovation Center del Campus Igualada-UdL i la depuradora dels adobers (IDR).

Durant la intensa jornada de treball, executius d’empresa de tot el món han assistit a la presentació de Mònica Santamans, project manager, sobre l’evolució, projectes i reptes estratègics de futur de Leather Cluster Barcelona.

D’altra banda, Anna Bacardit directora d’A3 Leather Innovation Center del Campus Igualada-UdL ha donat detall dels diferents projectes formatius del centre universitari, molt especialment del Màster Erasmus Mundus in Innovative Leather Technology. Per la seva part, en Bernat Vilarrubias, gerent de l’empresa Igualadina de Depuració i Recuperació SL (IDR) i president de Leather Cluster Barcelona ha ensenyat la nova planta pilot per regenerar i donar una segona vida a les aigües depurades.

Leather Cluster Barcelona és un entorn de cooperació competitiva per promoure projectes estratègics transversals i transformadors amb l’objectiu d’impulsar l’ecosistema del sector de la pell català. El clúster és una entitat acreditada dins el programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció.