Aquest mes de setembre han tingut lloc diferents esdeveniments que han permès donar visibilitat a la pell i la seva indústria dins de l’enfocament de Moda Sostenible, tot posant en valor la llarga vida i longevitat dels articles fets amb pell.

Per una banda, s’ha celebrat del 17 al 19 de setembre a Milà, Lineapelle una de les fires internacionals de pell més antigues i prestigioses del món dedicada a la pell, accessoris i components per a les indústries del calçat, la marroquineria, la confecció i el mobiliari.

La 104a edició de Lineapelle ha reunit a 1.259 expositors de 43 països en més de 45.000 metres quadrats d’espai expositiu, consolidant a la fira italiana en la seva posició com a plataforma global per a les indústries de la moda, el luxe i el disseny.

Un total de deu empreses adoberes associades a Leather Cluster Barcelona han pres part de Lineapelle, exposant els seus articles de pell, en aquest gran aparador internacional on es donen cita experts professionals de moda de tot el món que busquen novetats, tendències i accessoris.

Les adoberies Aqualata, Badia, Colomer 1792, Combalia, Despell, La Doma, Miret, Morera Pell, Riba Guixà i Splenda, han exhibit a una de les capitals mundials de la moda, Milà, reivindicant la pell com a exemple d’Economia Circular i Moda Sostenible.

Però Lineapelle no ha estat l’únic esdeveniment per a defensar la pell com a referent de Moda Sostenible. El 9 i 10 de setembre s’han organitzat les jornades del Sustainable Leather Fòrum. El Sustainable Leather Fòrum és el primer esdeveniment internacional dedicat a compartir les millors pràctiques de Responsabilitat Social Corporativa del sector de la pell i el seu ecosistema. Celebrat a París, ha reunit a més de 400 participants internacionals per debatre de qüestions socials, ambientals i econòmiques de la indústria de la pell al llarg de dos dies de conferències magistrals, taules rodones i sessions de networking.

També en clau Moda Sostenible i d’àmbit mundial, OXFAM, l’ONG de cooperació internacional que treballa per posar fi a la pobresa i la desigualtat al món, ha promocionat aquest mes la campanya Second Hand September, animant-nos a tots a posicionar-nos contra el model de consum de la moda ràpida. ⁠

Tots aquests esdeveniments tenen lloc en ple debat a la societat sobre els models de producció i l’ús d’articles sostenibles a la indústria de la moda. En aquest sentit, un dels objectius globals per a protegir el planeta de l’Organització de les Nacions Unides, és la producció i el consum responsables. L’ONU, en el seu 12è Objectiu de Desenvolupament Sostenible fa una crida als governs, al sector privat i a la societat, per augmentar l’eficiència dels recursos per la preservació mediambiental, tot promovent estils de consum més sostenibles.

El model actual de moda, basat en el fast fashion, està lligat a un hiperconsum que comporta importants conseqüències mediambientals. En aquest context, la pell es posiciona com un clar exemple d’Economia Circular i Moda Sostenible per a reduir els impactes negatius que el fast fashion genera.

La indústria de la pell contribueix al consum responsable i sostenible, revalorant un subproducte perquè no esdevingui un residu, per produir bens de consum duradors. De fet, un article de pell pot durar tota la vida, oferint una alternativa sostenible a la cultura de l’usar i llençar.

En aquest context, la pell és un material durador i atemporal que es pot usar durant molts anys, és, per tant, un bé que contribueix a la reducció del consumisme. En contraposició al fast fashion, un model de negoci basat a crear productes d’utilitzar i llençar, en gran part representat pels materials sintètics que volen imitar la pell, fets a partir de plàstic, elaborats doncs a partir de compostos derivats del petroli, un recurs natural limitat, que més enllà de l’impacte mediambiental negatiu durant el seu procés de producció, és costós i complicat de reciclar i té una biodegradabilitat molt dolenta.

Leather Cluster Barcelona és un entorn de cooperació competitiva per promoure projectes estratègics transversals i transformadors amb l’objectiu d’impulsar l’ecosistema del sector de la pell català i la seva cadena de valor en el marc de les polítiques del Valor Compartit. El clúster és una entitat acreditada dins el programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció.