“Plàstic. Genial o pervers, tu com ho veus?”
Una bona oportunitat per reflexionar sobre biodegradabilitat de la pell respecte als materials sintètics que l’imiten
El Museu de la Pell d’Igualada presenta l’exposició “Plàstic. Genial o pervers,tu com ho veus?”, produïda pel Museu de la Vida Rural. La mostra que es podrà visitar fins al 30 de gener de 2022, és una proposta de reflexió sobre el plàstic a partir de les arts visuals.
Comissariada per Núria Vila, compta amb la participació d’una vintena d’artistes locals i internacionals i reuneix objectes, fotografies, vídeos i instal·lacions artístiques entorn del plàstic que interpel·len i pregunten constantment al visitant: “Tu, com ho veus?“
Leather Cluster Barcelona participa de l’exposició i convida a visitar la mostra tot reflexionant sobre la biodegrabilitat de la pell respecte als materials sintètics que l’imiten fets a partir de plàstic, elaborats doncs a partir de compostos derivats del petroli, un recurs natural limitat, que més enllà de l’impacte mediambiental negatiu durant el seu procés de producció, és costós i complicat de reciclar i té una biodegradabilitat molt dolenta.
El cuir és ric en carboni, nitrogen i oxigen, tres elements que als bacteris i els fongs els agrada menjar, factor que permetrà que un cop dipositat en un abocador normal, es biodegradarà en uns pocs anys, i molt més ràpid per exemple, que els materials sintètics, que triguen entre 100 i 500 anys (polietilè) o més (PVC i polipropilè). A més a més, a diferència del plàstic, el cuir és innocu per als oceans i no comporta el perill que es formin microplàstics.
El clúster a través d’aquesta exposició, vol reivindicar la pell com a exemple d’economia circular, i la utilització correcte del terme pell només per aquells articles d’origen natural. El terme pell s’utilitza en molts casos, però no sempre respectant la naturalesa del seu origen. La pell d’origen animal, com a matèria primera per confeccionar producte de consum, és un material biofílic, és a dir, que ens reconnecta amb la natura, perquè el seu origen és natural. La polipell és d’origen fòssil i per tant s’apodera del terme pell per les seves connotacions positives, que com a material sintètic no pot oferir, perquè ni és natural, ni durador, ni embelleix amb el pas del temps. I el cuir o pell vegana, terme aparegut més recentment, respon a productes artificials o sintètics, o a varietats de nous biomaterials que estan emergint. Tanmateix, aquest darrer terme massa sovint s’utilitza per confondre a les persones fent-los creure que es tracta d’un material d’origen natural quan en realitat és sintètic o combinat amb polímers sintètics.