Molt satisfactoris els primers resultats
del projecte de recerca INNPELL

Projecte INNPELLDesprés d’un any i mig de treball s’han donat a conèixer els primers resultats del projecte, Innovadora estratègia dins el marc de l’economia circular en el sector adober – INNPELL- (2020-2022).

El projecte està liderat per A3 Leather Innovation Center, el grup de recerca de la Universitat de Lleida (UdL) del Campus d’Igualada, format per investigadors i experts en diferents branques cientificotecnològiques i especialitzat en la cadena de valor de la indústria de la pell.

A més d’A3 Leather Innovation Center, formen part del consorci d’empreses que participen en el projecte, altres associats de Leather Cluster Barcelona, com Leather Química SLU, Curtidos Badia SAU, Compañia Arrendataria de Industrial Igualadina SA, Combalia SA, Miret y Compañia SA, Curtits Aqualata SA i Igualadina de Depuració i Recuperació SL.

Aquest projecte (referència COMRDI18-1-0003), ha estat cofinançat per ACCIÓ (Departament d’Empresa i Coneixement), en el marc de la convocatòria de Comunitats RIS3CAT, comunitat d’indústries de disseny com a projecte col·laboratiu de recerca industrial, desenvolupament experimental i innovació.

El projecte ofereix una nova solució per implementar en l’àmbit industrial un innovador procés de producció de cuir seguint els principis de l’economia circular.

L’objectiu global del projecte és emprendre una nova estratègia per seguir fent passos cap al desenvolupament sostenible total i la integració global del sector de la pell en el marc de l’economia circular, intervenint en l’eliminació d’aquells productes químics que són substituïbles, minimitzant l’ús de productes químics en les formulacions d’adobament, reduint el temps de procés, la quantitat d’aigua de xarxa, i generant residus més purs, fet que facilita la posterior valorització dels mateixos.

Els primers resultats han permès obtenir nou producte i procés de conservació que permet una millora significativa de l’impacte ambiental de l’etapa de ribera de l’obtenció del cuir, concretament en un 90% dels clorurs en les aigües residuals i la reducció d’un 25% en el consum de productes químics. Addicionalment, també s’ha assolit un nou procés de pellam lliure de sulfur.