Disminució del 40% del consum d’aigua i reducció d’un 65% de productes químics amb un innovador procés de producció

Divendres 2 de desembre, A3 Leather Innovation Center del Campus Universitari Igualada-UdL i Leather Cluster Barcelona, van organitzar una jornada a l’Adoberia Bella per presentar els resultats del projecte Innovadora estratègia dins el marc de l’economia circular en el sector adober – INNPELL- (2020-2022).

El projecte ha estat liderat per A3 Leather Innovation Center, el grup de recerca de la Universitat de Lleida (UdL) del Campus d’Igualada, format per investigadors i experts en diferents branques cientificotecnològiques i especialitzat en la cadena de valor de la indústria de la pell. A més d’A3 Leather Innovation Center, formen part del consorci d’empreses que han participat en el projecte, altres associats de Leather Cluster Barcelona, com Leather Química SLU qui ha estat promotor de la iniciativa, Curtidos Badia SAU, Compañia Arrendataria de Industrial Igualadina SA, Combalia SA, Miret y Compañia SA, Curtits Aqualata SA i Igualadina de Depuració i Recuperació SL.

Aquest projecte (referència COMRDI18-1-0003), ha estat cofinançat per ACCIÓ (Departament d’Empresa i Treball), en el marc de la convocatòria de Comunitats RIS3CAT, comunitat d’indústries de disseny com a projecte col·laboratiu de recerca industrial, desenvolupament experimental i innovació.

El projecte té per objectiu global implementar en l’àmbit industrial un innovador procés de producció de cuir per seguir fent passos cap al Residu Zero en el sector de la pell.

Projecte INNPELLDesprés de gairebé tres anys de treball els resultats obtinguts són excel·lents respecte al procés de producció de pell actual. Els nous sistemes i processos implementats al projecte INNPELL ofereixen solucions per a la minimització de l’ús de productes químics, la reducció del consum d’aigua, l’optimització de la valorització dels residus i per una millora rellevant en el tractament de les aigües residuals.

Les millores ambientals aconseguides en el projecte de recerca INNPELL són molt significatives, com per exemple, la disminució del consum d’aigua en un 40%, la reducció de productes químics en un 65% i el 100% de reutilització dels residus sòlids com les carnasses i el pèl en forma d’hidrolitzats.

Addicionalment, també s’ha assolit un nou procés de conservació 98% lliure de sal i un pellam 100% lliure de sulfur, el que comporta una important reducció de la conductivitat de les aigües residuals i una optimització del cost de tractament.

Leather Cluster Barcelona és un entorn de cooperació competitiva per promoure projectes estratègics transversals i transformadors amb l’objectiu d’impulsar l’ecosistema del sector de la pell català. El clúster és una entitat acreditada dins el programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció.