Visita a la depuradora dels adobers i presentació de la nova planta pilot per regenerar les aigües

En el marc de la Setmana de la Ciència, que organitza la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i la Generalitat de Catalunya s’han organitzat tot un munt d’activitats de disseminació de la ciència arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, activitats virtuals, exposicions, tallers científics…, una gran oferta científica diferents formats a l’abast de tothom.

La Setmana de la Ciència s’adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves. L’edició d’enguany té com a fil conductor la innovació i el coneixement local com a motor de creixement, posant en valor els actius en innovació i ciència que hi ha arreu del país.

Amb motiu de la 27a Setmana de la Ciència, el Museu de la Pell d’Igualada, la Igualadina de Depuració i Recuperació SL i el Leather Cluster Barcelona han organitzat una visita guiada i gratuïta a la depuradora dels adobers.

La depuradora d’Igualadina de Depuració i Recuperació S.L. (IDR), és una de les plantes capdavanteres a Europa en el tractament d’aigües residuals industrials, i tracta cada dia les aigües que es generen en el procés de transformació de la pell de les 28 empreses adoberes d’Igualada associades a Leather Cluster Barcelona juntament amb una part de l’aigua urbana i d’altres indústries. IDR a més, aporta coneixement sobre la bona gestió i estalvi de l’aigua a tot el clúster.

La depuradora dels adobers, a més de ser una actuació exemplar de cooperació competitiva i de l’avantatge de formar part d’un clúster, és pionera en la integració de valor compartit, un projecte empresarial que té un impacte positiu a la societat i que promou un equilibri entre la competitivitat empresarial i la consciència social i ambiental, contribuint a construir una economia més justa, verda i equitativa.

Dins de l’horitzó del Residu Zero a la indústria adobera i en un context on la creixent problemàtica en l’abastament d’aigua a Catalunya és una greu preocupació, la depuradora dels adobers d’Igualada, està treballant en la implantació d’una Estació Regeneradora d’Aigua (ERA). Durant la visita guiada es va poder explicar el funcionament de la planta pilot per regenerar i tornar a reutilitzar les aigües depurades, contribuint així també, entre altres,  amb el capítol 6 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides que es refereix al Sanejament i l’Aigua Neta.

Leather Cluster Barcelona és un entorn de cooperació competitiva per promoure projectes estratègics transversals i transformadors amb l’objectiu d’impulsar l’ecosistema del sector de la pell català. El clúster és una entitat acreditada dins el programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció.