Atès que la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) és present a la Taula Nacional de l’Aigua (constituïda per la Generalitat de Catalunya) juntament amb altres entitats i associacions empresarials, dijous 1 de febrer s’ha celebrat una reunió per tal de poder consensuar i unificar criteris amb totes les empreses de l’Anoia i poder presentar propostes a les diferents sessions que es realitzin d’aquestes taules que serveixen per tractar les polítiques de l’aigua i les restriccions que afecten al teixit empresarial i industrial davant aquesta emergència i preocupació. Aquesta reunió ha comptat amb l’assistència de diversos representants d’empreses i diferents sectors econòmics del territori, entre ells Leather Cluster Barcelona.

El clúster forma part d’aquesta Comissió de Treball de l’Aigua de la UEA, sumant esforços i aportant tota la seva experiència i coneixement sobre la bona gestió i estalvi de l’aigua. En aquest sentit, després de gairebé vint anys de funcionament, la depuradora d’Igualadina de Depuració i Recuperació S.L. (IDR), una de les plantes pioneres a Europa en el tractament d’aigües residuals industrials, ha esdevingut un referent per a la indústria de l’aigua.

Durant aquests anys, la planta que tracta cada dia les aigües que es generen en el procés de transformació de la pell de les empreses adoberes d’Igualada associades a Leather Cluster Barcelona juntament amb la d’altres indústries, ha estat visitada per tècnics i professionals de la sostenibilitat de més de 30 països diferents.

En aquest context on la creixent problemàtica en l’abastament d’aigua a Catalunya és una greu preocupació i dins de l’horitzó del Residu Zero a la indústria adobera, fa mesos que IDR i Leather Cluster Barcelona estan treballant en un projecte per donar una segona vida a les aigües depurades, amb la construcció d’una Estació Regeneradora d’Aigua (ERA).

Aquest ambiciós projecte de la construcció d’una ERA, consisteix a tractar els efluents de la planta de depuració IDR (l’aigua de sortida de la planta ja depurada), per aconseguir un flux d’aigua ultrafiltrada i també aigua osmotitzada (aigua pràcticament pura) i un altre d’aigua salada, reutilitzables per la indústria adobera o per altres usos.

Després que a finals de 2023, l’aigua regenerada de la depuradora IDR ja va estar disponible per utilitzar en el procés de pellam de les adoberies, Igualadina de Depuració i Recuperació i el clúster de la pell, han continuat avançant en recerca pel projecte de l’ERA.

En aquest sentit, aquest mes de febrer, de la mà del Catalan Water Partnership (CWP), el cluster català de l’aigua, una delegació de Leather Cluster Barcelona amb els seus associats IDR i Intraval, ha visitat a Tarragona l’empresa DuPont.

La multinacional DuPont Water Solutions, líder en solucions hídriques, té molts d’anys d’experiència en productes d’ultrafiltració, nanofiltració i osmosi inversa, entre d’altres sistemes.

Durant la visita, la comissió de Leather Cluster Barcelona ha complementat el coneixement amb la visió de 360º de totes les possibilitats tècniques en tecnologies de membranes amb que compta la corporació multinacional.

Leather Cluster Barcelona és un entorn de cooperació competitiva per promoure projectes estratègics transversals i transformadors amb l’objectiu d’impulsar l’ecosistema del sector de la pell català. El clúster és una entitat acreditada dins el programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció.