Un any més, una delegació de Leather Cluster Barcelona ha participat del Cluster Day d’ACCIÓ que s’ha celebrat aquest dimarts 10 de desembre a Girona.
La dimensió de les empreses té un impacte directe en aspectes com la productivitat o la capacitat d’innovar i internacionalitzar-se. Actualment, el 95,5% de les companyies catalanes són microempreses (menys de 10 treballadors), una xifra superior a la de països líder al continent com Alemanya (84,4%) o amb un volum de població similar a Catalunya com Àustria (88%) o Dinamarca (88,9%).
Millorar aquests registres és un dels pilars estratègics del Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025.
Amb aquest escenari, aquesta nova edició del Cluster Day ha posat el focus en les qüestions clau relacionades amb el creixement amb propòsit.
Un Cluster Day que ha servit per presentar el nou Servei de creixement empresarial d’ACCIÓ que ha de permetre “assolir l’objectiu de tenir 1.500 empreses grans i mitjanes a Catalunya l’any 2030″, tal i com ha indicat el conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró Torres.
L’acte ha comptat amb la participació d’empreses referent en el creixement empresarial amb impacte a Catalunya com Liquats Vegetals, Griñó, Vytrus i Hidrotec, que han compartit les receptes del seu èxit. Així mateix, els clústers de l’aigua, els residus, la proteïna i la salut també han exposat les oportunitats de creixement sectorial en el seu àmbit; mentre que els socis fundadors dels fons d’inversió Àbac Capital i Suma Capital han traslladat quins són els factors de creixement empresarial més atractius per als inversors.
Michael Enright, un dels gurus en creixement i estratègia empresarial, ha tancat el Cluster Day per analitzar el context global, l’evolució de les grans potències, de la tecnologia i el paper dels clústers per afavorir el creixement empresarial. “Els clústers tenen èxit si a les empreses que en formen part els hi va bé, són la base de tot”, apunta. “La competència ve de tot el món i les empreses i els clústers han d’estar preparats per afrontar-ho i prendre les decisions adequades”.
Michael Enright, que aquesta mateixa setmana ha visitat Leather Cluster Barcelona, és l’autor principal del cas de la Harvard Business School “The Catalan Leather Industry” (9-795-105, 15 de febrer de 1995), protagonitzat pel clúster de la pell català i que esdevingué el primer cas d’un clúster català que es va estudiar a Harvard.
A Catalunya, la política de clústers s’articula mitjançant el programa Catalunya Clústers, que impulsa la Generalitat a través d’ACCIÓ des de fa més de 30 anys. Actualment, 27 clústers catalans, entre ells Leather Cluster Barcelona, formen part del programa i agrupen 3.000 empreses i agents de l’entorn, que sumen una facturació que supera els 80.000 milions d’euros.
Leather Cluster Barcelona és un entorn de cooperació competitiva per promoure projectes estratègics transversals i transformadors amb l’objectiu d’impulsar l’ecosistema del sector de la pell català en el marc de les polítiques del Valor Compartit. El clúster és una entitat acreditada dins el programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció.