
Aquest dilluns 17 de març, Jordi Vidal, director executiu de Leather Cluster Barcelona, ha participat de la reunió de la delegació de l’ICEX, a la seu de l’UEA (Unió Empresarial de l’Anoia). El clúster ha anat a la jornada amb el propòsit de tenir informació detallada i actualitzada sobre les últimes novetats en ajudes, subvencions i inversions internacionals, amb l’objectiu de comunicar-ho als seus associats.
ICEX, España Exportación e Inversiones, és una entitat pública empresarial d’àmbit estatal que té com a missió promoure la internacionalització de les empreses i la promoció de la inversió estrangera. Adscrit a la Secretaria d’Estat de Comerç del Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa, l’ICEX té una xarxa de 31 Direccions Provincials i Territorials de Comerç a Espanya i 105 Oficines Econòmiques i Comercials a l’exterior.
L’associació empresarial, UEA, té la missió de representar i defensar els interessos de les empreses de l’Anoia, fomentant el creixement econòmic i la innovació amb la visió de la de consolidar l’Anoia com un pol d’activitat econòmica diversificat, competitiu i connectat amb els mercats globals.
La Unió Empresarial de l’Anoia ha organitzat aquesta trobada per tal que l’ICEX conegui de primera mà les inquietuds del teixit empresarial de l’Anoia davant la internacionalització.
La visita, que ha començat amb una reunió a la seu de la Unió Empresarial de l’Anoia, ha estat encapçalada per Elisa Carbonell -consellera delegada d’ICEX-, Vanesa Álvarez -directora de Projectes d’Inversió Estrangera d’ICEX Invest in Spain-, i per Rosario Gelabert, directora territorial de Comerç i d’ICEX de Catalunya; i ha comptat amb una vintena d’assistents, entre els quals, Jordi Marcè, regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Igualada; el president de la UEA, Joan Mateu i la seva gerent i secretària general Paula Arias, i altres membres de la Junta Directiva i de la comissió d’Inversions de l’entitat; empreses de la comarca de l’Anoia que tenen una forta presència internacional com Talleres Felipe Verdés, Maquinària Agrícola Solà i Meritem. A més de Leather Cluster Barcelona, han estat presents altres associacions empresarials i agents econòmics com l’oficina d’inversió i captacions de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena; Acexpiel (Asociación Española del Curtido) i Modacc (el Clúster Català de la Moda i el Tèxtil).
L’objectiu d’aquesta jornada ha estat posar sobre la taula com l’Anoia compta amb un teixit empresarial potent i dinàmic, però també amb una forta vocació i bagatge exportador, i sense perdre de vista que les empreses han d’adaptar-se als canvis globals, mantenir-se a les tensions geopolítiques i seguir l’actualitat econòmica per prendre decisions estratègiques encertades: “Som conscients que per a créixer i consolidar-nos en els mercats internacionals, necessitem un acompanyament ferm i decidit; i que per això, cal incrementar el pressupost per a la internacionalització, especialment en sectors estratègics de la nostra economia; enfortir la col·laboració publicoprivada, aprovant el coneixement i la capacitat d’organitzacions empresarials com la nostra per desplegar polítiques d’internacionalització efectives; impulsar la captació d’inversió promovent l’Anoia com a destí atractiu per a empreses nacionals i internacionals, però sobretot, treballar conjuntament amb ICEX per tal que les empreses de l’Anoia puguin aprofitar al màxim els programes i recursos de suport a l’exportació i la implantació exterior”, va afirmar el president de la UEA, Joan Mateu. A més, el president de la Unió Empresarial de l’Anoia, ha exposat la importància de disposar una estratègia coordinada entre empreses, administracions i entitats i organismes de suport a la internacionalització i a la inversió per tal que “l’Anoia sigui encara més competitiva i tingui major presència en els mercats internacionals”.
En aquesta línia, les representants d’ICEX en aquesta trobada han presentat tot un seguit d’eines i accions que s’impulsen des de l’organisme espanyol per tal d’acompanyar i impulsar a les empreses de qualsevol sector a la internacionalització. Una d’elles, ICEX Vives, un programa de formació que té com a objectiu fomentar la internacionalització de les empreses espanyoles mitjançant la incorporació de talent jove. També s’han presentat els serveis que es presten a través de la xarxa de 105 oficines econòmiques i comercials en l’exterior, com serveis personalitzats, identificació de socis potencials, agenda B2B, suport en destí i assessorament personalitzat sobre les estratègies d’expansió concretes de cada empresa.
La reunió ha finalitzat amb una ronda d’intervencions, dubtes i suggeriments per part del teixit empresarial anoienc assistent.
Tot i que avui les empreses associades a Leather Cluster Barcelona exporten més del 80% de la producció, la internacionalització continua sent una àrea estratègica clau del clúster. En aquest sentit, Leather Cluster Barcelona, té un grup de treball específic d’internacional format pels socis del clúster: Miret, Colomer 1792, Splenda, Despell i Combalia. Aquest grup de treball, està desenvolupant projectes per tal que tant el clúster com les seves empreses associades tingui més visibilitat i projecció internacional.
Leather Cluster Barcelona és un entorn de cooperació competitiva per promoure projectes estratègics transversals i transformadors amb l’objectiu d’impulsar l’ecosistema del sector de la pell català en el marc de les polítiques del Valor Compartit. El clúster és una entitat acreditada dins el programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció.