El passat 29 d’octubre a l’Adoberia Bella, Leather Cluster Barcelona va organitzar una jornada informativa, d’anàlisi i de debat, sobre els desafiaments normatius i el seu impacte en la indústria de la pell i les possibles col·laboracions entre associats de Leather Cluster Barcelona per afrontar-ho conjuntament.

De la mà dels experts en gestió mediambiental i sostenibilitat, Xavier Marginet de Proyecto Fontanellas i Martí i Diego Navarro de Curtits Badia, la sessió es va iniciar amb una detallada presentació sobre el nou Reglament Europeu sobre productes lliures de desforestació o degradació forestal (EUDR).

Aquesta normativa que en principi està previst que entri en vigor el 30 de desembre de 2024 té per objectiu garantir que els productes consumits a la Unió Europea no contribueixen a la desforestació o la degradació forestal global. Aquest nou reglament europeu té un abast en la importació, comercialització i exportació de productes i pretén incentivar a les empreses que operen a la Unió Europea per a evitar fonts i proveïdors amb alt risc de desforestació.

La pell és un dels productes derivats enumerats en l’Annex 1 del Reglament de Desforestació de la UE, tot i que no hi ha cap evidència que sigui un factor de desforestació, com ho demostra el recent estudi encarregat per UNIC i COTANCE i realitzat per l’Escola Sant’Anna d’Estudis Avançats de la Universitat de Pisa (Itàlia).

En aquest sentit, la indústria de la pell està treballant activament per posar de manifest les característiques pròpies del sector que el diferencien dins el marc del Reglament Europeu sobre Desforestació (EUDR). L’objectiu és defensar la seva exclusió de la llista d’activitats regulades, ja que no contribueix a la desforestació. De fet, tal com s’ha evidenciat, la producció de pell no actua com a motor de l’activitat ramadera, a diferència dels sectors de la carn i de la llet.

El Parlament Europeu va votar el 15 de novembre a favor d’endarrerir 12 mesos la introducció de l’EUDR. Sobre aquesta base, les grans empreses estarien dins de l’àmbit d’aplicació del reglament a partir del 30 de desembre de 2025 i les petites empreses a partir de juny de 2026. La confirmació de la necessitat de l’endarreriment és molt benvinguda i hauria de proporcionar una finestra per a fer els arguments per a excloure la pell de l’àmbit d’aplicació del reglament o, en defecte d’això, preparar-se adequadament per a la seva aplicació.

No obstant això, a causa de la confirmació d’una sèrie d’esmenes proposades pel Partit Popular Europeu (PPE), la proposta d’endarrerir l’aplicació ha de ser acordada novament pel Consell Europeu, mitjançant un diàleg tripartit amb la Comissió i el Parlament. Tot esperant una conclusió positiva i ràpida de les discussions a la UE, la indústria de la pell ha d’estar preparada per a la introducció de l’EUDR a finals d’aquest any.

Incloure la pell en l’àmbit d’aplicació de l’EUDR resulta contraproduent per a la reducció de la desforestació i, al contrari, pot desencadenar conseqüències socioeconòmiques i mediambientals molt perjudicials, ja que podria provocar que milions de pells es rebutgin i es podreixin en els abocadors, amb les consegüents emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i altres impactes ambientals.

És molt important que l’àmbit legal i normatiu reflecteixi amb exactitud i precisió la traçabilitat dels productes i els impactes i beneficis reals dels materials naturals com la pell. En aquest sentit, els socis de Leather Cluster Barcelona que van assistir a la jornada van valorar molt positivament que el clúster pugui impulsar projectes de traçabilitat sobre tota la cadena de valor de la indústria de la pell.

Durant la jornada també es va reflexionar sobre la Restricted Substance List, (RSL) de la ZDHC, Zero Discharge of Hazardous Chemicals (descàrrega zero de productes químics perillosos).

Avui dia, els productors de pell han de complir amb totes les normatives legals sobre productes químics pel que fa a l’ús de substàncies químiques restringides. ZDHC és un programa no governamental que estableix normes per a eliminar els productes químics perillosos en la producció de tèxtils i pell. Més de 100 marques mundials i molts proveïdors de la indústria de la pell participen en el programa ZDHC i vetllen pel compliment de la normativa ZDHC en les seves cadenes de subministrament.

En el marc del full de ruta del Pacte Verd Europeu per crear una Europa més neta, més saludable i climàticament neutra, transformant el model de producció i de consum i amb l’objectiu de Leather Cluster Barcelona per continuar fent passos cap al Residu Zero en el sector de la pell, el clúster està treballant per la implementació industrial del projecte INNPELL.

El projecte INNPELL cofinançat per ACCIÓ, en el marc de la convocatòria de Comunitats RIS3CAT i liderat per A3 Leather Innovation Center (UdL) del Campus d’Igualada, va obtenir millores ambientals molt significatives en el procés de producció de pell.

Com per exemple, la disminució del consum d’aigua en un 40%, la reducció de productes químics en un 65% i el 100% de reutilització dels residus sòlids com les carnasses i el pèl en forma d’hidrolitzats. Addicionalment, també es va assolir un nou procés de conservació 98% lliure de sal i un pellam 100% lliure de sulfur, el que comporta una important reducció de la conductivitat de les aigües residuals i una optimització del cost de tractament.

A més d’A3 Leather Innovation Center, van participar en el projecte, altres associats de Leather Cluster Barcelona, com Leather Química SLU qui va ser el promotor de la iniciativa, Curtidos Badia SAU, Compañia Arrendataria de Industrial Igualadina SA, Combalia SA, Miret y Compañia SA, Curtits Aqualata SA i Igualadina de Depuració i Recuperació SL.

Leather Cluster Barcelona és un entorn de cooperació competitiva per promoure projectes estratègics transversals i transformadors amb l’objectiu d’impulsar l’ecosistema del sector de la pell català en el marc de les polítiques del Valor Compartit. El clúster és una entitat acreditada dins el programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció.