Després dels bons resultats del projecte Skills4Smart TCLF Blueprint, els seus socis van voler donar continuïtat i seguir avançant en la capacitació digital dels sectors tèxtil, confecció, cuir i calçat (TCLF) amb una nova proposta, el Metaskills4TCLF.

El projecte Metaskills4TCLF té com a objectiu seguir fent passos per afrontar els desafiaments de l’era digital en un marc de transició cap a una economia més verda, dels sectors tèxtil, confecció, cuir i calçat, amb el desenvolupament de nous plans d’estudi i materials didàctics de continguts innovadors, eines d’aprenentatge i capacitació en realitat virtual. El projecte té com a finalitat incorporar tecnologies digitals del metavers per millorar la formació i el talent.

El nou Metaskills4TCLF és finançat pel programa Erasmus+ de la Comissió Europea amb 4 milions d’euros, hi participen 36 partners de 11 països diferents i té una durada de quatre anys.

En aquest projecte europeu, A3 Leather Innovation Center – UdL juntament amb altres centres de coneixement europeus, té la responsabilitat d’organitzar els continguts dels cursos, mentre que el Leather Cluster Barcelona contribueix en la divulgació i en la projecció dels resultats del projecte.

Paral·lelament, el projecte Metaskills4TCLF està desenvolupant un pla de comunicació amb la publicació d’articles per a donar a conèixer a la societat diferents aspectes sobre les indústries tèxtil, confecció, cuir i calçat.

En aquest sentit, Leather Cluster Barcelona, també col·labora amb el Metaskills4TCLF amb la redacció de continguts per posar en valor la pell i la seva indústria com a referent d’Economia Circular i Moda Sostenible.

El primer d’aquests articles, tracta de l’origen de la pell i explica perquè la pell és considerada un precedent de l’Economia Circular.

La pell és un subproducte, conseqüència del consum de carn, font principal de proteïna per més del 90% de la població d’arreu del món. La indústria de la pell recupera i recicla aquest subproducte perquè no esdevingui un residu i el revalora en productes elegants, nobles i útils a la societat, la durabilitat dels quals contribueix a la sostenibilitat.

Un dels pilars de l’Economia Circular és que tots els residus tinguin una segona vida útil com a noves matèries primeres. En aquest sentit, el sector de la pell des de fa molts segles, recupera un subproducte del sector de l’alimentació i el recicla perquè es pugui reutilitzar com un bé de consum sostenible d’alt valor afegit.

L’article explora els orígens i els processos implicats en la creació de la pell, rastrejant el seu recorregut des de la matèria primera fins al producte acabat i llançant llum sobre per què la pell continua sent l’opció sostenible preferida per la majoria dels consumidors de tot el món, i per què hauria de continuar sent així en un món on el plàstic ha tingut un impacte tan devastador en el Planeta en tot just unes dècades, mentre que la pell, que acompanya a la humanitat des dels seus inicis, ha demostrat ser molt més amigable amb el medi ambient per la seva compostabilitat i biodegradabilitat.

Podeu llegir l’article complert al blog del projecte Metaskills4TCLF.

Leather Cluster Barcelona és un entorn de cooperació competitiva per promoure projectes estratègics transversals i transformadors amb l’objectiu d’impulsar l’ecosistema del sector de la pell català i la seva cadena de valor en el marc de les polítiques del Valor Compartit. El clúster és una entitat acreditada dins el programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció.