Leather Cluster Barcelona juntament amb altres 25 organitzacions de la pell de l’àmbit mundial, signa i dona suport al Leather Manifesto, un document presentat amb motiu de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, per posar en valor la contribució positiva dels materials naturals com la pell, per a limitar l’impacte climàtic dels materials de consum.
La Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP27) té lloc del 6 fins al 18 de novembre a Sharm el Sheij (Egipte) i té per objectiu principal, garantir la plena aplicació de l’Acord de París i prendre accions que frenin l’emergència climàtica. Aquesta conferència es celebra cada any des de 1995 i reuneix els representants dels països que han signat la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), un tractat mediambiental internacional que aborda el canvi climàtic.
Leather Cluster Barcelona i la resta de representants de la indústria mundial de la pell signats del manifest, reivindiquen el paper clau dels materials naturals com el cuir com articles d’Economia Circular i Moda Sostenible, per a afrontar els desafiaments del canvi climàtic.
La pell és un subproducte, conseqüència del consum de carn, font principal de proteïna per més del 90% de la població d’arreu del món. La indústria de la pell recupera i recicla aquest subproducte perquè no esdevingui un residu i el revalora en productes elegants, nobles i útils a la societat. El sector de la pell, és un agent clau de l’economia circular.
Les eleccions que fem com a consumidors i, en particular, els materials utilitzats en els productes que comprem, tenen un impacte significatiu en el medi ambient.
El món necessita materials que siguin sostenibles, renovables, reciclables, biodegradables com la pell i reduir la dependència innecessària de materials plàstics basats en combustibles fòssils. La pell no crea microplàstics ni roman durant segles en els abocadors.
Els materials sintètics que volen imitar i substituir la pell són fets a partir de plàstic, elaborats doncs a partir de compostos derivats del petroli, un recurs natural limitat, que més enllà de l’impacte mediambiental negatiu durant el seu procés de producció, és costós i complicat de reciclar i té una biodegradabilitat molt dolenta.
Si volem evitar que es produeixin més danys al planeta, hem d’aprendre a fer el millor ús dels recursos disponibles. No hauria de ser acceptable que estiguem malbaratant grans volums d’una matèria primera versàtil, natural i fàcilment disponible. Cada any, aproximadament 120 milions de pells procedents de la carn destinada a alimentació, equivalents a aproximadament 600 milions de metres quadrats de cuir, es llancen als abocadors com a residus.
Sinó reemplacéssim els articles i complements de cuir, per alternatives sintètiques derivades de combustibles fòssils i poguéssim reciclar totes aquestes pells procedents de la indústria alimentària i valoritzar-les en cuir, reduiríem gairebé 15 milions de tones mètriques d’emissions de CO₂. En aquest procés, estem perdent l’oportunitat de calçar més de 2.500 milions de parells de peus. Això és el 33% de la població mundial a la qual podríem proporcionar sabates de pell, un material natural, reciclat i reutilitzat.
Emplacem a les persones a detenir-se i pensar. Decidir per si mateixos si realment creuen que els plàstics són millors per al nostre medi ambient que els materials naturals, renovables i biodegradables. La indústria de la pell contribueix al consum responsable i sostenible, produint bens de consum duradors: un article de pell pot durar tota la vida. A més, té una capacitat de biodegradació molt superior a la resta de les seves alternatives. La pell és, per tant, un referent d’economia circular i de moda sostenible.
Leather Cluster Barcelona és un entorn de cooperació competitiva per promoure projectes estratègics transversals i transformadors amb l’objectiu d’impulsar l’ecosistema del sector de la pell català. El clúster és una entitat acreditada dins el programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció. El clúster és una entitat acreditada dins el programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció.