L’Ajuntament d’Igualada posarà en marxa, el proper curs, un nou Grau Superior de Formació Professional en Tècniques Escultòriques de la pell a l’Escola Municipal d’Art La Gaspar. Es tracta d’una formació, única a Catalunya, que donarà continuïtat del grau mitjà que actualment ja es pot cursar a La Gaspar.

L’Ajuntament posarà els recursos necessaris per tirar endavant aquest nou Grau Superior que tindrà 30 places i permetrà que els joves estudiants de l’Escola d’Art La Gaspar puguin fer tot l’itinerari formatiu en pell, aprenent no tant sols a tractar-la sinó que també treballant el disseny i la innovació.

A més a més, l’Ajuntament d’Igualada ha aconseguit 200.000 euros dins els Pressupostos Generals de l’Estat que s’invertiran, íntegrament, per a reforçar el taller existent a l’escola i invertir en innovació pedagògica. En aquest sentit, aquest mes de març, una delegació de La Gaspar va visitar de la mà de Leather Cluster Barcelona, el taller i la fàbrica de la marca Loewe a Madrid, en un viatge per inspirar-se i tenir una visió més àmplia sobre com funciona un sistema molt avançat de manufactura en pell.

Complementar l’oferta formativa de La Gaspar amb un Grau Superior de Disseny en tècniques escultòriques en pell permetrà a molts joves seguir els estudis de grau mitjà i incorporar-se al grau superior, i atraurà alumnes procedents d’altres estudis universitaris, per exercir la seva activitat professional tant en l’àmbit de l’emprenedoria com a desenvolupar-se professionalment en grans empreses relacionades amb la confecció d’articles de pell.

Alhora, aquesta aposta per la neoartesania permetrà a Igualada, que ja té un gran ecosistema d’empreses i agents de tota la cadena de valor de la indústria de la pell, convertir-se en un centre de referència i pol d’atracció d’empreses manufactureres en pell.

Catalunya té una gran oportunitat de generar negoci, ocupació de qualitat i fomentar l’emprenedoria amb el disseny, la manufactura i la neoartesania en pell. Per una part, en el nostre país ja existeix un considerable teixit de dissenyadors i artesans en pell que, en un context en el qual el consum de proximitat és una de les grans tendències dels consumidors, poden fer el salt de petits negocis a grans empreses. Per l’altra, comptem amb d’un dels tallers de manufactura més rellevants del grup Vuitton, amb una ocupació al voltant de les dues mil persones. També, grans marques de moda i el luxe que compren una part important de la pell per a confeccionar els seus articles a les empreses de Leather Cluster Barcelona, estan fent grans inversions darrerament en tallers artesans a Itàlia i França principalment, donada la creixent demanda internacional dels productes de qualitat, avantguarda i moda sostenible.

Leather Cluster Barcelona ha donat suport en tot moment al nou Grau Superior de Formació Professional de La Gaspar amb el convenciment que l’aposta per la neoartesania reforça l’ecosistema de cooperació empresarial del clúster i potencia el sector de la pell.

Leather Cluster Barcelona és un entorn de cooperació competitiva per promoure projectes estratègics transversals i transformadors amb l’objectiu d’impulsar l’ecosistema del sector de la pell català. El clúster és una entitat acreditada dins el programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció.