Aquest projecte d’innovació, és la segona etapa de l’estudi de viabilitat “Visió i Intel·ligència Artificial pel classificat de pells”

Durant aquest any 2023, s’està duent a terme el desenvolupament de la segona etapa del projecte Leather Eyes.

Leather Cluster Barcelona ha impulsat aquesta continuïtat del projecte, després dels resultats positius de l’estudi de viabilitat “Visió i Intel·ligència Artificial pel classificat de pells” on es va demostrar la viabilitat d’usar aquesta tecnologia per la detecció i classificació de les imperfeccions naturals de les pells i els defectes de producció.

Cal destacar que, en les proves d’implementació de la tecnologia de Visió i Intel·ligència Artificial en el classificat de pells dutes a terme en la primera fase del projecte, es van obtenir precisions del 84% d’encert, xifra superior a la previsible inicialment. S’estima que amb una base de dades d’imatges més gran, el percentatge de precisió podria superar el 90%.

En aquesta segona etapa del projecte, participen Leather Cluster Barcelona, l’empresa Picvisa i Curtidos Badia. El propòsit d’aquest projecte col·laboratiu, amb la innovació com a focus tot aplicant tecnologia al classificat de pells per a la millora de processos, és el de permetre establir un mecanisme per dotar d’objectivitat el procés de classificació, fer-lo més regular, i generar evidències sobre la qualitat de la matèria primera adquirida per tal d’optimitzar les compres. El classificat és una operació molt rellevant per l’impacte econòmic en el negoci, tothora que el cost de la pell com a matèria primera sol ser d’aproximadament del 50% respecte al cost total de fabricació.

Aquesta segona part del projecte Leather Eyes té per objecte el desenvolupament experimental, la construcció d’un equipament integrable a les línies automàtiques de processat amb l’objectiu d’analitzar les pells senceres de forma automàtica i fer-ne un mapa detallat de la qualitat, per aplicar posteriorment el coneixement adquirit també sobre la pell acabada.

En aquest sentit, a aquestes alçades del projecte, el disseny i construcció del sistema hardware (pòrtic de càmeres de captura d’imatges) i instal·lació al tren de mesura ja s’ha muntat, havent-se capturat més de 1.000 que es troben en procés de tractament pel desenvolupament dels algorismes de classificat intel·ligent.

Tant l’estudi de viabilitat com aquesta segona etapa, han rebut finançament d’ACCIÓ (Departament d’Empresa i Treball), en el marc dels ajuts de reforç competitiu de les entitats integrants del Programa Catalunya Clústers 2021-2023.

El projecte Leather Eyes, va ser presentat a la XI Immersió Estratègica d’equips clúster organitzada per ACCIÓ, el passat 12 de juliol a Blanes. Es tracta una jornada de treball per compartir coneixement, visió de futur i reptes d’ecosistema per impulsar la competitivitat de les empreses.

Durant el transcurs de la XI Immersió Estratègica amb representats dels 27 clústers catalans, Mònica Santamans, project manager de Leather Cluster Barcelona, va compartir amb tots els assistents el projecte Leather Eyes donant detall del propòsit del projecte en clau d’innovació de mètodes i processos de fabricació, i sobre els objectius, reptes i resultats aconseguits fins ara.

Leather Cluster Barcelona és un entorn de cooperació competitiva per promoure projectes estratègics transversals i transformadors amb l’objectiu d’impulsar l’ecosistema del sector de la pell català. El clúster és una entitat acreditada dins el programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció.