El 13 de juny coincidint amb la celebració de Sant Antoni de Pàdua, patró dels adobers, el Museu de la Pell d’Igualada ha commemorat el seu 70è aniversari.

L’any 1954 s’inaugurava una secció dedicada a la pell al Museu de la ciutat d’Igualada, ubicat al centre educatiu Garcia Fossas. Aquesta secció de pell, va ser promoguda pel Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada i el Gremi de Blanquers d’Igualada, associació empresarial predecessora i impulsora de Leather Cluster Barcelona.

Anys després, el 1990 obria al públic la museïtzada l’adoberia de Cal Granotes; i entre el 1986 i el 1999 es trasllada el museu de la pell a l’antiga fàbrica tèxtil de Cal Boyer.

Al llarg de la seva trajectòria, el Museu de la Pell i Cal Granotes, s’han consolidat com a altaveus del patrimoni industrial posant el focus en la indústria adobera i tèxtil, activitats identitàries de la història, el present i el futur de la ciutat d’Igualada.

Actualment, el Museu s’ha convertit en seu de múltiples iniciatives culturals que compten amb la complicitat del teixit associatiu. Treballen per incorporar i fer partícips les entitats i agents de la comunitat perquè esdevinguin protagonistes i part involucrada en la cultura i el patrimoni.

El Museu de la Pell d’Igualada, ha treballat en xarxa amb els museus catalans, en especial amb el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) i amb la Xarxa de Museus Locals de l’àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, amb la voluntat de posar en valor i donar a conèixer el patrimoni i promoure el turisme industrial.

Durant tots aquests anys, hi ha hagut una estreta col·laboració del Museu amb el sector de la pell, primer amb el Gremi de Blanquers d’Igualada i més tard, amb Leather Cluster Barcelona.

En aquest sentit, el Museu de la Pell d’Igualada i Leather Cluster Barcelona han intensificat la seva cooperació en clau clúster amb activitats diverses. El museu, com a soci de referència del clúster en cultura i història, és un important ambaixador i un actor clau per aportar informació i generar un corrent d’opinió positiu sobre el sector de la pell a la ciutadania.

El Museu de la Pell d’Igualada fa 70 anys i ho celebra mirant cap al futur. D’una banda, amb el projecte il·lusionant d’una nova museografia a l’adoberia de Cal Granotes, que serà més immersiva, accessible i sostenible. Amb una aposta per convertir aquest equipament en la porta oberta que convidi a descobrir el patrimoni del barri industrial més important del nostre país, el barri del Rec. D’altra banda, amb la renovació de la botiga i d’acollida als visitants de Cal Boyer, que es materialitzarà aquest any.

Set dècades que animen a encarar nous objectius i el repte de fer del Museu de la Pell d’Igualada, un museu modern, més social i participatiu.

Pròximament, es presentarà un programa de commemoració del 70 aniversari que ocuparà el darrer trimestre del 2024.

Leather Cluster Barcelona és un entorn de cooperació competitiva per promoure projectes estratègics transversals i transformadors amb l’objectiu d’impulsar l’ecosistema del sector de la pell català en el marc de les polítiques del Valor Compartit. El clúster és una entitat acreditada dins el programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció.