Una delegació d’Ubrique visita el clúster de la pell amb motiu del REC.0

Coincidint amb la celebració de l’edició de tardor del festival de moda REC.0, una delegació del poble gadità d’Ubrique, ha estat aquest mes de novembre a Igualada per visitar Leather Cluster Barcelona.

Durant la seva estada a Igualada, s’han mantingut reunions per compartir coneixement entre els dos clústers i aprofundir en la col·laboració en àmbits que van des de la recerca i la innovació, a la sostenibilitat, l’economia circular, la formació o la comunicació amb el consumidor final.

Encapçalada pel seu alcalde, José Mario Casillas, l’expedició d’Ubrique ha estat formada pels quatre tinents d’alcalde de l’Ajuntament, José Antonio Bautista, Marian Moreno, Daniel Domínguez i Francisco de Asís, Carmen Moreno i Juan Nuñez, secretària general i vicepresident de la CEC (Confederación de Empresarios de Cádiz), Pepe Montiel president d’Asopiel (Asociación de Empresarios de la Piel de Ubrique) i Cristóbal de Piña i Javier Gallego, president i gerent del centre tecnològic de la pell, Movex.

Durant la setmana a Igualada la Fundació Movex ha impartit classes de marroquineria i disseny als alumnes de l’Escola Municipal d’art i disseny La Gaspar, que aquest any ha iniciat el nou Grau Superior de Formació Professional en Tècniques Escultòriques de la pell.

L’estada de la comitiva gaditana ha tingut una part institucional i una part més empresarial. La institucional, amb una recepció oficial a l’Ajuntament d’Igualada fins a un dinar i un sopar de germanor, presidits per l’alcalde d’Igualada, Marc Castells i els regidors Jordi Marcè i Josep Maria Carpi, així com pel president i vicepresident del clúster, Bernat Vilarrubias i Xavier Badia.

Col·laboració Cluster Pell Barcelona i UbriqueLa vessant empresarial ha estat formada per visites a una part molt important de l’ecosistema de la pell del clúster: a A3 Leather Innovation Center del Campus Igualada UdL, a l’Escola Municipal d’art i disseny La Gaspar, el museu de Cal Granotes i el de la Pell d’Igualada i l’Adoberia Bella, seu del clúster, acompanyats per Jordi Vidal i Mònica Santamans de Leather Cluster Barcelona.

Però enguany, la visita de la delegació d’Ubrique ha estat més especial que mai amb l’organització per part de la Fundació Movex i de Leather Cluster Barcelona, d’una experiència immersiva multisensorial a través d’un “Tast de pell i vi a cegues” de la mà del Celler Pla de Morei.

Això no és tot, abans de submergir-se en aquesta experiència fascinant, representants de la pell d’Ubrique i del clúster s’han reunit en una taula rodona per a debatre sobre el sector de la pell.

Sota el títol “Diàleg sobre els reptes de futur del sector de la pell. Ubrique i Igualada dues poblacions miracle” ha tingut lloc un debat-tertúlia amb els segënts ponents: Carmen Romero, de la CEC, Cristóbal de Piña i Javier Gallego de Movex, Josep Sont, vicepresident de ASEFMA (Asociación Española de Fabricantes de Marroquineria) i Xavier Badia i Jordi Vidal de Leather Cluster Barcelona.

La taula rodona ha generat un interessant diàleg ple d’inspiració i aprenentatge mutu, on s’han compartit experiències i visions sobre com posar en valor el patrimoni cultural inmaterial acumulat pels professionals dels dos clústers, sobre els motius que expliquen perquè després de segles el sector de la pell segueix sent un dels motors de creixement d’Ubrique i Igualada i les seves àrees d’influència, o com millorar la imatge de la pell i la seva indústria de cara als consumidors.

Sobre aquest darrer tema, la comunicació del sector de la pell a tota l’opinió pública, s’han citat els dos clústers per mantenir reunions ben aviat per tal d’estudiar sinergies i possibles col·laboracions amb accions i missatges concrets que arribin a tota la societat.

Leather Cluster Barcelona és un entorn de cooperació competitiva per promoure projectes estratègics transversals i transformadors amb l’objectiu d’impulsar l’ecosistema del sector de la pell català. El clúster és una entitat acreditada dins el programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció.