Aquests nous estudis, únics a Catalunya, ofereixen continuïtat a l’itinerari formatiu en pell del centre i donen resposta a la demanda de professionals qualificats del sector

 Un grup d’alumnes han iniciat, aquest mes de setembre, el nou cicle de Grau Superior d’arts plàstiques i disseny de Tècniques en pell a l’Escola municipal d’art i disseny La Gaspar. Aquests estudis professionalitzadors són els únics en el seu àmbit que s’imparteixen a Catalunya i els segons de l’Estat espanyol, i donen continuïtat al cicle formatiu de Grau Mitjà de Tècnic d’arts plàstiques i disseny en Artesania de complements de cuir que s’ofereix al centre igualadí amb titulació oficial des del 1999, uns estudis que també són únics al país.

Els estudis capaciten l’alumnat per idear, confeccionar i executar les diferents fases d’un projecte de moda, artesania i neoartesania en cuir, capacitant a l’alumnat a fer el seguiment i els controls de qualitat propis d’una producció industrial, fins a l’obtenció d’un producte final adequat als objectius del projecte.

El nou cicle de Grau Superior professionalitzador en Tècniques en pell s’imparteix en la modalitat de Formació en entorn professional Dual i el centre ha dissenyat els currículums als perfils professionals demandats per les empreses del sector i adaptat a les noves tecnologies que aquestes empreses necessiten.

 Escola professionalitzadora

En l’àmbit pedagògic, aquest nou Grau Superior permet que l’alumnat del Grau Mitjà de Tècnic d’arts plàstiques i disseny en Artesania de complements de cuir no vegin truncat el seu itinerari formatiu i puguin continuar els estudis de disseny en pell, des dels quals, posteriorment, podran accedir, si s’escau, a uns estudis universitaris. També obre la porta a alumnes provinents d’altres cicles formatius i que vulguin orientar la seva carrera professional al sector de la pell.

L’alumnat adquireix uns coneixements que permeten dissenyar i confeccionar la marroquineria artesana i neoartesana, desenvolupar projectes integrals en confecció en pell i accedir al món laboral d’empreses del sector industrial de producció de la  marroquineria de luxe, a adoberies de prestigi internacional i a empreses de moda i indumentària, la restauració de pell, els complements de pell, els accessoris de moda, el mobiliari artesanal i industrial, accessoris i articles de pell.

D’aquesta manera, l’Escola municipal d’art i disseny La Gaspar ofereix una estructura bàsica formativa professionalitzadora molt rellevant i única a Catalunya.

Precisament, al llarg del darrer any, la direcció del centre ha col·laborat amb prestigioses empreses del sector, amb el Leather Cluster Barcelona i empreses tant locals com de la ciutat gaditana d’Ubrique per dissenyar els currículums dels estudis adaptats a les necessitats del sector, que en els darrers anys requereix professional qualificat i especialitzat.

Fruit d’aquesta col·laboració publicoprivada, les sortides professionals a les quals podrà accedir l’alumnat que ha començat aquest setembre el nou Grau Superior professionalitzador d’arts plàstiques i disseny de Tècniques en pell a l’Escola municipal d’art i disseny La Gaspar, abasten un ampli ventall: Cosidor/a, Muntador/a, Dissenyador/a de marroquineria, Dissenyador/a de complements, Especialista en colors, Desenvolupador/a de pells i altres materials, Cap de projecte, Modelista, Prototipista, Tècnic/a 3D, Tècnic/a controlador/a de matèria primera, Tècnic/a de tall, etc.

Enguany, amb un èxit de matriculació, ha començat el primer dels dos cursos integrats en el Grau Superior professionalitzador d’arts plàstiques i disseny de Tècniques en pell, uns estudis que en ser impartits en la modalitat de Formació en entorn professional Dual, també inclouen un període remunerat per a l’alumnat de sis mesos d’estada en una empresa del sector.

Aquesta nova oferta formativa s’emmarca dins el procés d’internacionalització impulsat des de la direcció del centre igualadí. L’escola La Gaspar ha obtingut la Carta Eche i forma part del Consorci de mobilitat internacional d’escoles d’art i disseny de Catalunya, pot participar a partir d’aquest curs en la mobilitat internacional amb la carta ERASMUS+. L’alumnat té la possibilitat de demanar una beca per realitzar intercanvis i pràctiques amb escoles i empreses europees. L’escola també afavoreix les estades internacionals del professorat a través d’aquest programa.

Molt més que un projecte pedagògic

Des de l’Escola municipal d’art i disseny La Gaspar d’Igualada destaquen que aquests estudis professionalitzadors en el treball de la pell únics a Catalunya tenen una rellevància que va molt més enllà de l’àmbit pedagògic perquè tenen un impacte en el teixit industrial i en el territori, que esdevindrà un referent internacional en l’àmbit del disseny i la neoartesania en cuir.