Arrenca el projecte “Visió i Intel·ligència Artificial pel classificat de pells”

Solucions tecnològiques innovadores gràcies a les oportunitats de la Indústria 4.0

Visió i Intel·ligencia Artificial pel classificat de pells

Recentment s’ha posat en marxa l’estudi de viabilitat tècnica ‘Visió i Intel·ligència Artificial pel classificat de pells’, projecte coordinat per Leather Cluster Barcelona on hi participen tres empreses associades al clúster: Intarex, Picvisa i Curtidos Badia.

Aquest projecte ha rebut finançament d’ACCIÓ (Departament d’Empresa i Coneixement), en el marc dels ajuts de reforç competitiu de les entitats integrants del Programa Catalunya Clústers 2021-2023. L’objectiu d’aquest projecte col·laboratiu amb la innovació com a focus, és estudiar la viabilitat tècnica d’un sistema de visió i intel·ligència artificial per la classificació automàtica de pells, una solució tecnològica que haurà de permetre a les empreses a ser més competitives reduint els seus costos i millorant la seva productivitat.

La classificació de les pells en les diferents fases del procés de transformació de la pell,  és un factor clau per la qualitat del producte fabricat, la satisfacció del client, i pel resultat d’explotació de les empreses adoberes. És un procés que avui es realitza manualment, a partir de la perícia de treballadors/es amb aptituds per fer l’operació durant hores, a partir de patrons mentals apresos a base d’acumular molta experiència, per discernir entre diferents tipus i combinacions de defectes, que els permetin classificar cada pell en diferents categories. Es tracta d’una operació molt rellevant per l’impacte econòmic en el negoci, tothora que el cost de la pell com a matèria primera sol ser d’aproximadament del 50% respecte al cost total de fabricació.

La tecnologia clau en el projecte consisteix en l’ús de tècniques de visió i intel·ligència artificial per al tractament d’imatges. En concret es faran servir tècniques de machine learning  (deep learning), per tal de construir models computacionals que permetin identificar quin tipus de defecte hi ha present en una imatge: paràsits, rascades, ganivetades, etc. Es preveu que en el futur el projecte pugui ampliar-se per incidir en la traçabilitat de les pells.

Els associats participants en el projecte són experts i referents internacionals en el seu àmbit de coneixement, i la seva combinació una oportunitat única per assolir propòsit del projecte:

    • Picvisa, empresa innovadora de base tecnològica que ofereix solucions basades en robòtica, intel·ligència i visió artificial, és present en més de 15 països amb més de 275 equips instal·lats per a una àmplia gamma d’aplicacions. El seus equips poden seleccionar i classificar materials per composició, forma i / o color basant-se en el programari propi.
    • Intarex, és una empresa d’alt nivell tecnològic, líder en desenvolupament i implantació de solucions integrals de software, amb més de vint-i-sis anys d’experiència contribuint a que la indústria de la pell sigui més competitiva gràcies a la tecnologia i acompanyant-la en la seva transformació digital.
    • Curtidos Badia és una de les empreses punteres en el món del cuir i una referència en el mercat de la moda i en el sector de la pell d’alta qualitat a escala internacional. La seva experiència en el sector té el seu origen a l’any 1889 i ha esdevingut una empresa referent en innovació i sostenibilitat, que avui exporta més del 90% de la seva producció.