A3 Leather Innovation Center del Campus Universitari Igualada-UdL crea un sistema ecològic d’adob de pells amb un residu de les olives

Curtit de pells amb residu d'olivaUn residu provinent de l’extracció de l’oli d’oliva, la remòlta, conté tanins que permeten adobar la pell de manera natural. Així ho conclou el projecte de recerca OLIPO d’A3 Leather Innovation Center del Campus Universitari Igualada-UdL.

L’aprofitament de la remòlta, és a dir, les restes de pellofa, pinyols i altres residus de la matèria primera provinents de l’extracció de l’oli d’oliva, “permet obtenir pell ecològica de primera qualitat, alhora que revalora un residu problemàtic de la indústria de l’extracció de l’oli d’oliva” explica la directora de l’A3 Leather Innovation Center, la investigadora Anna Bacardit.

El resultat d’aquesta investigació facilitarà l’elaboració d’articles fets amb recursos naturals de proximitat, contribuint a l’obtenció d’un cuir més sostenible. Així, aquest projecte d’Economia Circular – finançat en la convocatòria ERA-Net MANUNET 2019 d’ACCIÓ (MNET 19/ ENER-3655)- proposa establir sinergies entre les indústries del cuir i d’extracció d’oli.

Com el recent cas d’èxit d’aprofitament del pèl animal per a adob. Dins el projecte d’Economia Circular de la Unió Empresarial de l’Anoia i l’Agència de Residus de Catalunya, l’empresa de fertilitzants pel sector agrícola Labin, amb la col·laboració del Leather Cluster Barcelona, va portar a terme un projecte de recerca i desenvolupament que ha resultat positivament en un procés de simbiosi industrial que permet convertir un residu en recurs i que esdevingui matèria primera per a l’elaboració d’un nou producte, en aquest cas biofertilitzant per al sector agroalimentari.

A3 Leather Innovation Center del campus Igualada-UdL, soci tecnològic de referència internacional de Leather Cluster Barcelona, desenvolupa projectes promovent la innovació, la recerca, la sostenibilitat i l’aplicació de noves tecnologies en el sector de la pell.