17 clústers catalans viatgen a Boston per buscar aliances i oportunitats estratègiques
Dins de la Strategic Cluster Week, una iniciativa organitzada per ACCIÓ a través del programa Catalonia Clusters en col·laboració amb l’Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions a Nova York, aquesta mes de maig 17 clústers catalans, entre ells Leather Cluster Barcelona, han viatjat a Boston amb l’objectiu d’explorar oportunitats estratègiques dins els seus sectors, fomentar la xarxa de networking en l’àmbit internacional i conèixer com treballen els clústers en ecosistemes avançats i innovadors.
A més del clúster de la pell, els clústers que participen en aquesta iniciativa són alguns dels membres del programa Catalonia Clusters: CataloniaBIO & HealthTech, CENFIM, el Clúster Digital de Catalunya, CEEC, el Clúster Foodservice de Catalunya, el Clúster de Salut Mental de Catalunya, el Catalan Water Partnership, FEMAC, INDESCAT, CICAT, el KID’S Cluster, INNOVI, el Packaging Cluster, In-move, el Clúster Audiovisual de Catalunya i MODACC.
En el marc de la missió, els clústers van conèixer de primera mà el Campus del Massachusetts Institute of Technology (MIT), la Universitat de Harvard, l’àrea de tecnologia de l’Ajuntament de Boston i l’acceleradora d’empreses més important de la ciutat, MassChallenge. A més, els clústers van tenir més de 50 reunions individuals amb empreses i organitzacions tecnològiques referents de la regió.
Pel que fa a l’agenda individual de Leather Cluster Barcelona, els seu director executiu en Jordi Vidal, es va reunir amb Brendan Smith, CEO i fundador de SiTration, una empresa inicial especialitzada en el sector tèxtil i pell que ha desenvolupat una tecnologia de membrana patentada capaç de purificar les aigües residuals.
També es va mantenir una reunió de treball en l’àmbit de la visió i intel·ligència artificial per incorporar els avanços tecnològics amb l’objectiu de generar impacte en el món empresarial a través de la millora dels processos d’inspecció.
I finalment, la darrera reunió individual va ser amb Fiorenzo Omenetto, fundador de Silklab, un laboratori de recerca interdisciplinari que investiga materials a la interfície entre la tecnologia i les ciències de la vida. L’objectiu del laboratori és proporcionar innovació i solucions d’impacte social global mitjançant avenços en materials d’origen natural, abundants i sostenibles. La investigació bàsica es basa en el processament avançat de materials, prototipatge i fabricació basats en proteïnes estructurals.
Durant el viatge a Boston, els participants també van rebre formació especialitzada de la mà de professionals internacionals com ara del professor de la Harvard Business School Christian Ketels, del professor i impulsor de transferència de tecnologia del MIT Deshpande Leon Sandler, o del català doctorat en intel·ligència artificial i referent en innovació del Massachusetts Institute of Technology (MIT), Luis Perez-Breva.
Els representants dels clústers catalans també van rebre formació i van assistir a conferències d’empresaris dedicats a altres sectors. Eric Paley, un dels socis de Founder Collective, va explicar el funcionament del capital risc en aquesta regió nord-americana. A més, el CEO d’InnoLead i columnista del The Boston Globe, Scott Kirsner, va fer una descripció de l’ADN innovador de Boston.
Leather Cluster Barcelona és un entorn de cooperació competitiva per promoure projectes estratègics transversals i transformadors amb l’objectiu d’impulsar l’ecosistema del sector de la pell català. El clúster és una entitat acreditada dins el programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció.